Az adalékanyagok

Jó minőségű alacsony agyagtartalmú natúr kavicsból, kedvezőbb árú un. natúr beton készíthető. Ez esetben, a természetben előforduló kavicsból csak a legnagyobb kavicsokat távolítják el.

Összetevőinek aránya (apróbb és nagyobb szemek, agyagtartalom) nem garantált. Napjainkban az állandó minőség biztosítása érdekében a betonüzemek osztályozva vásárolják ezeket a termékeket (0-4 homok, 4-8, 8-16, 0-24, 16-32 stb. kavics), és saját receptjeik által előírt arányban keverik össze a különféle méretű kavicsszemeket.

A különféle fajtájú összetevőket külön-külön mérik, majd a cementel, és vízzel együtt egyenletesen összekeverik, így állandó garantált minőségű betont állíthatnak elő. Egy másik módja a az állandó minőség biztosításának, az ún. előkevert adalékanyag alkalmazása. Az eljárás lényege azonos a fent említettével, de az adalékanyagot még a kavicsbányában előkeverik.

A natúr kavicsot szétosztályozzák, átmossák (agyagtartalom csökkentése érdekében), majd a betontelep által kért arányban újra összekeverik. Az így kapott anyaghoz már csak a cementet és a vizet kell hozzákeverni.