Mit jelent pl. a C16-32/KK jelölés?

“C” anyagra utaló jel (Concrete = beton)
“16” szilárdsági mutató (16 N/mm2)
“32” maximális szemnagyság (32 mm)
“KK” konzisztencia (formálhatóság, víztartalom) (kissé képlékeny)

Szilárdsági mutató a beton szilárdságát mutatja N/mm2-ben. Elsősorban a felhasznált cement mennyiségét, és minőségét tükrözi, de ezt az értéket az adalékanyagok (kavics, homok) aránya és minősége is jelentősen befolyásolja. A betonoknál ez az érték 4-től kezdődik (pl. térburkolat alapja) és általában 30 – 40-ig növekszik (pl. pillérek). Az érték növekedésével nő a beton ára is!

Maximális szemnagyság, a betonban előforduló legnagyobb kavics mérete mm-ben. Jellemző méretek 32, 24, 16, 8 mm. Minél kisseb az érték annál drágább a beton! Nagy terek kitöltésére (pl. alap) a durvább betonok is tökéletesen megfelelnek, felesleges drágább kategóriát választani. Finomabb szemszerkezetre akkor van szükség, ha a beton vékony rétegben, vagy tagolt térbe kell bedolgozni. A kisebb részecskék könnyebben beférnek a szűk helyekre (betonvasak, padlófűtés csövek közé) így tökéletesebben kitöltik a teret, tehát tömörebb, erősebb betont kapunk.

Konzisztencia a beton formálhatóságát jelenti, melyet elsősorban a felhasznált víz mennyisége befolyásol. FONTOS tudni, hogy a kiszállított beton konzisztenciájának megváltoztatása víz hozzáadásával gyengíti a beton szilárdságát, ugyanis a betontelepeken egy ‘hígabb’ beton előállításához, szükséges víztöbbletet, plusz cement hozzáadásával ellensúlyozzák, hogy a beton minőségét megőrizzék. A beton konzisztenciájának mérésére kétféle módszert alkalmaznak melyeknek értékhatárait az alábbi táblázat tartalmazza. Adott magasságú és átmérőjű kúp alakú acélsablont betonnal töltenek meg, majd a sablont leemelik a betonról. Ezt a betonkúpot meghatározott (néhány centiméter) magasságból többször leejtik, majd módszertől függően megmérik a kúp roskadását (magasság csökkenése) vagy terülését (‘betonfolt’ átmérője).

Konzisztencia határok
Jelölés         Megnevezés                 Roskadás (mm)        Terülés (cm)
FN                 Földnedves                         0-20                         <=35 
KK               Kissé képlékeny                 20-40                        36-42 
K                     Képlékeny                         41-100                       43-50 
F                     Folyékony                          >100                          >50