Néhány szó a betonról

A betonból készült “tárgyaink” élettartalmát általában nem néhány napra tervezzük.

Legyen az akár egy autópálya felüljárója, egy úttest, házalap, úszómedence, tartópillér, betonkoszorú, lépcső, áthidaló vagy akár csak egy járdalap a kertünkben, elvárásaink azonosak: hosszú éveken át, változatlan minőségben szolgáljon bennünket,
hiszen ezek javítása, felújítása esetleges cseréje általában nagyon költséges és bonyolult művelet.

A betontárgyaink hosszú élettartalmát elsősorban a MIBŐL és HOGYAN kérdésekre adott helyes válaszok betartása garantálja. A helyesen megválasztott bedolgozás, gondosan betartott technológia (gyártási, szállítási és bedolgozási) legalább olyan fontos a végeredmény szempontjából mint az optimális betonminőség megválasztása. Az építőmunkát általában komoly tervező munka előzi meg, s ennek eredményeként elkészült dokumentumok (műszaki rajzok, technológiai leírások, műszaki dokumentáció, stb.) pontosan meghatározzák a kívánatos betonminőséget és a bedolgozás technológiáját. Ebben az esetben “csak” a leírtak szigorú betartására kell odafigyelni. Ezeket a munkákat általában építőipari cégek végzik, a megrendelő által megbízott műszaki ellenőr felügyelete mellet.

Persze előfordul az is, hogy saját elképzelésünk alapján, előzetes tervezés nélkül szeretnénk “betonozni”. Az alábbi információkkal az ilyen vállalkozó kedvű társaink munkáját szeretném segíteni, néhány betoniparban használatos fogalom köznyelvre fordításával.