Szükséges betonmennyiség meghatározása

Természetesen nagyobb mennyiségű beton esetén nem kell pontos mennyiséget kérnünk a betonteleptől. Ez esetben a számított mennyiség 80-90 %-ának kiszállítását kérjük (tele rakott járművekkel), majd ennek kiérkezése után a fennmaradó kis mennyiséget egy pontosító mérés után a betonteleppel egyeztetjük.

Mindkét esetben ajánlatos a maradék beton számára helyet készíteni, méghozzá olyat, aminek hasznát vehetjük. Tökéletes megoldás erre a célra pl. egy járda amit a kimaradt beton mennyiségének megfelelően bárhol leválaszthatunk. (1-2-3 kocka). Ha erre van lehetőségünk, egy picit biztonságosabb rátartással rendelhetünk betont, csökkentve annak veszélyét, hogy kevés lesz az kiszállított mennyiség, ugyanakkor a kimaradó beton sem vész kárba.

A szükséges mennyiség meghatározása egyszerűnek látszó feladat, mégis gyakran okoz kellemetlen meglepetést. Az alábbi hibák némelyike gyakran becsaphat bennünket.
Födém betonozásánál gyakori hiba, hogy nem számolunk a jelentéktelennek tűnő résekkel a béléstestek, és betongerendák között. Sok keskeny rés össztérfogata néha köbméterekre rúghat.

Alap térfogatának számításánál nem elég a rajzon megadott névleges méreteket alapul venni. Egy géppel markolt 30-as alap sohasem 30 cm széles. A kanál általában többet szakít ki a földből mint névleges mérete és nem feledkezhetünk meg az esetleges beomlásokról sem. Valósághű számítás érdekében ajánlott mind a szélességet mind pedig a mélységet néhány méterenként mérni, és a betonmennyiséget az így kapott számokból szakaszonként kiszámolni.

Aljzatbeton, térbeton mérésénél többnyire csak a helyiség (vagy zsalu) négy sarkában szokták mérni a betonlemez vastagságát. Itt is fontos, hogy több helyen (a helyiség közepén is) végezzünk méréseket és az így kapott mérési eredmények súlyozott átlagával számoljuk a létrehozandó betonlemez vastagságát.

Gondoljuk végig! Ha “csak” egy centimétert tévedünk egy családi háznyi területen (100-150 m2) 1-1,5m3 betonmennyiséget jelent. “Betonhiányhoz” vezethet, ha beton alá terített kavicságy nem lett kellőképpen tömörítve, ugyanis a ránehezedő beton súlyától és annak tömörítéstől a kavicságy is tömörödik, roskad s ennek mértéke szintén centiméterekre rúghat.