Néhány tipp a bedolgozáshoz

– Térbetont tömörített kavicságyra vashálóval szerelve betonozzunk.

– A vashálót ne engedjük a kavicságyba süllyedni. Meg kell emelni (alátámasztani), hogy a beton tökéletesen körbefolyhassa.

– Száraz meleg körülmények között, terítsünk fóliát a beton alá, vagy nedvesítsük meg a helyét, hogy elősegítsük a betonban lévő víz megtartását. Ezáltal nemcsak a beton kötésének körülményeit optimalizáljuk, de a beton bedolgozása, is könnyebbé válik, mhiszen lassabban veszíti el a képlékenységét.

– A betont tömöríteni kell, hogy a rendelkezésre álló teret tökéletesebben kitöltse és az elvárt szilárdsági értékét elérje. A tömörítés ha lehet vibrátor segítségével végezzük, de szerényebb lehetőségek esetén a zsaluzat, vasalás és a betonfelület ütögetése is jó eredményt hozhat.

– Meleg, ‘nyárias’ időben szilárdulás után a betont néhány napig meg kell óvni a túlmelegedéstől, kiszáradástól. Naponta néhányszor locsoljuk meg.

– Gondosan lesimított betonfelület növeli a beton állóképességét a kopással és időjárással szemben egyaránt.

– Fagyálló betonok az alkalmazott vegyszertől és környezeti hőmérséklettől függően utókezelést, takarást igényelhetnek. Ezzel kapcsolatban a betontelep adhat felvilágosítást.